Кава без кофеїну: невидима небезпека для вашого серця
Багато людей не можуть уявити своє існування без запашної чашки кави. Проте, існує чимало тих, хто вважає, що цей напій є шкідливим через вміст кофеїну, тому віддають перевагу альтернативам без цього компонента.
Однак свіжі дослідження виявили, що навіть безкофеїнова кава може збільшити ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань. Детальніше про це можна дізнатися з публікації на eatthis.com.
У підтриманому Американською кардіологічною асоціацією дослідженні розглянули нові фактори, які впливають на смертність від хвороб серця. За словами доктора Девіда П. Као, провідного автора роботи, "вік, високий тиск і куріння" давно відомі як головні ризики для серцево-судинної системи. У цьому дослідженні використали дані понад 21 000 учасників, серед яких були дані Фремінгемського дослідження серця - одного з найвідоміших наукових проектів, яке у 1960-х роках довело шкоду куріння.
Доктор Као підкреслив: "Виявлення зв'язку між вживанням кофеїну та зниженням ризику серцевої недостатності стало справжнім відкриттям. Багато людей вважають каву та кофеїн шкідливими для серця через їхній вплив на частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск. Проте наші дослідження демонструють, що збільшене споживання кофеїну асоціюється зі зменшенням ризику розвитку серцевої недостатності, що кардинально змінює традиційні уявлення про каву".
Кава без кофеїну, як показало дослідження, може значно збільшити ризик серцевої недостатності. Аналізуючи дані, дослідники помітили, що люди, які вживали каву без кофеїну, частіше страждали на серцеву недостатність. При цьому виявилось, що кофеїн з будь-якого джерела може знижувати цей ризик.
Хоча одне з трьох раніше проведених досліджень не показало істотного впливу безкофеїнової кави на ймовірність розвитку серцевої недостатності, доктор Као підкреслив, що ці нові результати можуть змінити усталене уявлення про вплив кофеїну.
Замість цього, вживання кави, що містить кофеїн, було пов'язане зі зниженням ймовірності розвитку серцевої недостатності. У двох із трьох проаналізованих досліджень було виявлено, що ризик серцевої недостатності зменшується на 5-12% з кожною додатковою чашкою кави, спожитою щодня.
Особливо цікаві результати отримано в дослідженні ризику атеросклерозу: учасники, які випивали дві чашки кави на день, мали на 30% менший ризик серцевої недостатності порівняно з тими, хто пив менше.