Замість традиційних барабанів – величезний їжак для наколювання гарбузів: в Черкащині триває пора збору врожаю.


Гарбузи вирощують для продажу, використовуючи їх як корм для тварин та в кулінарії, зазначають у департаменті агропромислового розвитку.

Молотять гарбузи. Доки великі комбайни збирають урожай зернових - гарбузові машини теж виїхали в поля. Замість звичних барабанів для затягування рослин тут великий їжак для наколювання гарбузів. Як триває сезон збирання та чим вигідно вирощувати цю культуру - у сюжеті "5 каналу".

Величезний їжак насаджує гарбузи на свої колючки, поки на полі працює трактор з гарбузовим комбайном. Під час руху він скидає гарбузи з голок, які потім обробляються в комбайні, і одночасно збирає нові з поля.

За кермом трактора знаходиться Олександр Саєнко. Він розповідає, що раніше молотив соняшник, а тепер займається збором гарбузів. Сусідні села активно вирощують цю культуру, тож для нього це цілком звично. Проте працювати з технікою довелося навчатися.

"Ми виїжджаємо на поле, де трактор спочатку формує валки. Після цього проїжджаємо комбайном, збираємо урожай і транспортуємо його на сушку до бази. Все залежить від площі: якщо вона заросла бур'янами, це великою мірою ускладнює роботу. Але у нас тут чудова ділянка, чиста, тому все проходить дуже успішно. Гарбузи в нас вродилися відмінно," - зазначив тракторист.

Олександр каже, у техніці нічого складного немає, комбайн новий і якісний, головне, щоб нічого не забилося плодами. За цим стежить помічник:

"Гарбузики потрапляють на стрічку, потім потрапляє до бункера, його там перебиває, водичкою промивається і ось потрапляє до бункера".

Коли бункер буде повний, висипають у причіп вантажівки. З зерновими рік на рік не схожий ні у врожаї, ні в ціні, а от гарбузи щороку родять, а ціна вигідна - каже власник фермерського господарства Юрій Фільченков. Він уже 15 років вирощує цю культуру.

У той час ми ще не усвідомлювали, що таке обробка землі. Ми просто взяли і почали дискувати, кидали насіння, а потім виросли бур'яни. Нам доводилося наймати людей, щоб прибрати їх і навести порядок. Коли дійшло до збору врожаю, ми запитали про ціну, і виявилося, що підборщиків у багатьох не було. Тож ми купили два підборщики з їжаками, привезли їх до себе, і почали молоти. Але для сушки ще необхідно було обладнання. Протягом тижня ми зробили сушарки, і ці 150 гектарів, звичайно, окупили себе. Потрібно було сплатити за оренду та інші витрати, але це стало для мене справжнім відкриттям, - розповів директор фермерського господарства.

Цього року він виростив 300 гектарів гарбузів. Розповідає, що займається всіма видами зернових, а також має теплиці і ділянки із овочами, садами та ягодами. Проте гарбуз є його основною культурою.

Пан Юрій поділився, що найбільші витрати пов’язані з придбанням техніки, якісного насіння та засобів для захисту рослин. Також значні суми йдуть на орендну плату за земельні паї, які він бере в місцевих жителів.

"Люди, які володіли паями площею два гектари, раніше отримували по 10 тисяч гривень за пай, а нині ця сума зросла до 70 тисяч гривень", - зазначив Юрій Фільченков.

Після збору насіння його висушують у спеціальних сушарках. Одночасно можна обробити до пів тонни насіння, процес триває близько 12 годин. По завершенню сушіння, насіння калібрують і упаковують на підприємстві пана Юрія. Він експортує свою продукцію до Європи та Азії. Ціна варіюється і починається з двох доларів за кілограм сухого насіння.

Щороку на полях Черкащини збільшується кількість гарбузів, які вирощуються для продажу насіння, використання в якості корму для тварин та для приготування різноманітних страв, повідомляють у департаменті агропромислового розвитку.

"Ця культура набирає популярності, і наші аграрії все активніше впроваджують нішеві культури, оскільки насіння гарбуза має широке застосування в медичній і кулінарній сферах. А те насіння, яке не пройшло первинне тестування або не відповідає певним стандартам, використовують для отримання олії," - зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної військової адміністрації Роман Косенко.

На Черкащині під гарбузом 4 тисячі гектарів. Лише 500 із них у руках підприємців, решта - робота домогоспОдарів. Середня врожайність з одного гектара - 285 цЕнтнерів.

"Найважливіше — це мир, адже коли він буде, у нас буде все. Ми — Україна, ми працьовиті, як кажуть мої хлопці, ми вже робили і будемо продовжувати робити все необхідне", - зазначив Юрій Фільченков.

Яна Лимаренко та Олександр Лісовий представляють Черкащину на "5 каналі".

Читайте також: кожен вихід у поле - це великий ризик: як фермери обробляють землю на прифронтових територіях Запорізької області. За словами аграріїв, чималою проблемою є й брак робочих рук.

Дивіться також:

Останні новини без зайвих оголошень та реклами! Друзі, долучайтеся до "5 каналу" в Telegram. Лише одна хвилина - і ви будете в центрі подій!

Related posts